Afirmații inexacte despre sfârșitul pandemiei în Marea Britanie

Afirmații inexacte despre sfârșitul pandemiei în Marea Britanie
Afirmații inexacte despre sfârșitul pandemiei în Marea Britanie
Publicat: 13/12/2020, 12:56

Afirmația fostului vicepreședinte Pfizer „Nu este nevoie de vaccin. Pandemia s-a încheiat în Marea Britanie” – inexactă și posibil înșelătoare

Dr. Michael Yeadon, fost vicepreședinte al companiei Pfizer, a afirmat pe 16 octombrie într-un interviu pentru lockdownsceptics.org că pandemia din Marea Britanie este aproape de final, drept urmare un vaccin pentru combaterea COVID-19 nu mai este necesar. La scurt timp, în contextul în care companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech anunțau succesul studiului la scară largă cu privire la noul vaccin anti-COVID-19, acest interviu a devenit viral pe platformele digitale, potrivit vaccinare-covid.gov.ro.

Argumentele lui Michael Yeadon au la bază ideea conform căreia populația vulnerabilă la virus este acum suficient de redusă și populația imună suficient de mare, astfel încât să nu se ajungă la un nou val de infectări la scară națională, în Marea Britanie. Totuși, potrivit Health Feedback, organizație care verifică afirmațiile științifice din mass-media cu ajutorul experților din domeniul sănătății, interviul conține mai multe afirmații inexacte.

În primul rând, datele statistice demonstrează că mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, au cunoscut ocreștere a numărului de cazuri, internări și decese cauzate de COVID-19 începând cu lunile septembrie și octombrie. Mai mult, trendul ascendent se menține și în prezent.

Majoritatea populației încă nu a fost expusă la COVID-19

În al doilea rând, nu există nici o dovadă științifică care să susțină afirmația că mulți oameni au imunitate preexistentă la COVID-19. Potivit studiului din Jama Internal Medicine, seroprevalența (procentul din populație cu anticorpi specifici pentru virus) a rămas sub 20% chiar și în cele mai lovite state. În majoritatea statelor din SUA, seroprevalența este chiar sub 10%. Concluzia este că, în ciuda numărului mare de cazuri raportate în SUA până acum, majoritatea populației încă nu a fost expusă la virus și rămâne susceptibilă la infecție. Există anumite studii științifice potrivit cărora unele persoane care nu au suferit de COVID-19 dețin un anumit tip de celule imune (celule „T”) rezultate din infecții cu patogeni similari ce ar putea recunoaște SARS-CoV-2, dar gradul de eficiență a celulelor T împotriva noului coronavirus este încă insuficient cercetat.

Nu există dovezi care să indice că imunitatea comunitară a fost atinsă în Marea Britanie, de la începutul pandemiei și până acum

Răspunsul imun antiviral al unei persoane este format din mai multe componente, inclusiv anticorpi, care au capacitatea de a recunoaște și neutraliza substanțele străine din organism, precum virusurile. Tocmai din acest motiv, unul dintre obiectivele cheie ale vaccinurilor COVID-19 este stimularea producerii de anticorpi care să prevină răspândirea virusului în organism.

În al treilea rând, nu există dovezi care să indice că imunitatea comunitară (heard immunity) a fost atinsă în Marea Britanie. Imunitatea comunitară se realizează atunci când o anumită proporție din populația unei comunități este imună la un microorganism care cauzează boli (agent patogen) fie ca urmare a infecției naturale, fie ca urmare a vaccinării. Când imunitatea comunității este prezentă, nu există suficiente persoane vulnerabile într-o comunitate care pot fi infectate și pot transmite infecția altora, reducând astfel răspândirea bolii.

De aceea, afirmația că pandemia s-a încheiat în Marea Britanie este una preponderent speculativă, care nu se bazează pe datele statistice și informațiile științifice de ultimă oră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×